Wij gebruiken cookies om jou de best mogelijke ervaring te leveren. Gebruik onderstaande opties om aan te geven welk type cookies jij wilt gebruiken tijdens het navigeren door onze website.

  • Tableau partner voor Business Intelligence & Data Analytics

De opkomst van machines in business intelligence

Vragen? Neem contact op

Onze BI-consultant bij Cadran Consultancy zijn voortdurend bezig met de veranderende technologische landschappen te volgen. Nog belangrijker is het om te begrijpen hoe ze onze zakelijke omgeving vormgeven. 

In dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op de opkomst van machines binnen het domein van Business Intelligence (BI) en de indrukwekkende impact die deze technologische evolutie heeft op onze wereld. 

De wereld van Business Intelligence staat wagenwijd open voor nieuwe mogelijkheden dankzij Artificial Intelligence (AI), Machine Learning en Geautomatiseerde Besluitvorming. 

Deze technologieën hebben de potentie om onze manier van werken en zakendoen volledig te transformeren.

De Cruise-control metafoor

Om deze opkomende technologieën beter te begrijpen, maken we een vergelijking met cruise-control in auto’s. Toen cruise-control voor het eerst op de markt kwam, waren bestuurders terughoudend en moesten ze wennen aan het idee dat de auto de snelheid kon handhaven zonder voortdurende tussenkomst. Het voelde vreemd, vooral in bochten en tunnels. De menselijke neiging om snelheid te verminderen in bochten werd niet altijd weerspiegeld door deze geautomatiseerde systemen.

De evolutie ging verder met adaptieve cruise-control, die zelfs veilige afstanden tot andere voertuigen kon bewaren. Dit vergde opnieuw aanpassing, omdat bestuurders gewend waren om in te grijpen, zelfs als de technologie in staat was om dat efficiënter en veiliger te doen.

De parallel met de opkomst van machines in BI is duidelijk. In het begin voelt het misschien vreemd en onwennig om besluitvorming deels of geheel over te laten aan geautomatiseerde systemen. 

Toch bieden deze systemen tal van voordelen, waaronder snelheid, precisie en de mogelijkheid om enorme hoeveelheden gegevens te verwerken. 

Net zoals bestuurders uiteindelijk de voordelen van cruise-control hebben omarmd, zullen organisaties en professionals in BI de voordelen van machine-ondersteunde besluitvorming erkennen en omarmen.

Big Data en slimme beslissingen

Een andere opwindende ontwikkeling in BI is het gebruik van Big Data voor geavanceerde besluitvorming. Een treffend voorbeeld van de impact van Big Data komt uit de campagne van Barack Obama in 2009.

Big Data-analyses werden ingezet om huizen te selecteren waar het zinvol was om campagne te voeren. Hierdoor kon het campagneteam efficiënter werken, aangezien het gericht kon zijn op beïnvloedbare kiezers.

Dit is slechts het topje van de ijsberg. In de praktijk worden Business Intelligence-tools steeds geavanceerder. Financiële medewerkers kunnen nu valutakoersverschillen in realtime volgen en correcties toepassen. Deze processen kunnen zelfs verder worden geautomatiseerd via webservice-integraties, waardoor het concept van Geautomatiseerde Besluitvorming binnen handbereik komt.

Het vermogen om real-time gegevens te analyseren en deze te vertalen naar bruikbare inzichten is van onschatbare waarde voor bedrijven. Dit stelt hen in staat om snel te reageren op veranderende marktomstandigheden, trends te identificeren en strategische beslissingen te nemen op basis van feitelijke gegevens in plaats van giswerk.

De rol van kunstmatige intelligentie

Een intrigerend voorbeeld van hoe machines de rol van besluitvorming overnemen, komt van Oracle. Hier wordt een scenario gepresenteerd waarbij een verzekeringsmaatschappij algoritmen gebruikt om de interesse van klanten in nieuwe levensverzekeringen te voorspellen.

 Aanvankelijk zijn deze voorspellingen gebaseerd op historische gegevens en herhaalde patronen, maar naarmate de algoritmen intelligenter worden, kunnen ze steeds complexere en individuele beslissingen nemen.

Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe Machine Learning en kunstmatige intelligentie de BI-ruimte transformeren. In plaats van te vertrouwen op menselijke beoordelingen en handmatige besluitvorming, kunnen bedrijven nu profiteren van algoritmen die zich voortdurend ontwikkelen en verfijnen op basis van nieuwe gegevens. Dit maakt besluitvorming sneller en nauwkeuriger dan ooit tevoren.

Zelfs in de automotive-industrie zien we technologische vooruitgang. Moderne auto’s zijn uitgerust met software die zich aanpast aan het rijgedrag van de bestuurder, gegevens analyseert en zelfs onderhoudsafspraken plant. Dit is een voorbeeld van hoe Machine Learning en AI niet beperkt blijven tot de traditionele domeinen, maar zich verspreiden naar verschillende sectoren en toepassingen.

De onvermijdelijke opkomst van machines

Dus, worden de angstaanjagende scenario’s uit de Terminator-filmreeks werkelijkheid? Het antwoord op deze vraag is complex. 

Machines zullen steeds meer taken overnemen, variërend van productie en programmering tot voorspellende analyse. Slimme hardware, zoals geavanceerde gezichtsherkenning, zal deze verschuiving alleen maar versnellen.

We zien al voorbeelden van voorspellende analyse in actie, vergelijkbaar met de film “Minority Report,” waar misdaden werden voorspeld voordat ze plaatsvonden. 

Dankzij Big Data en slimme algoritmen kunnen levenspatronen worden geanalyseerd om de kans op toekomstige gebeurtenissen, inclusief potentiële misdaden, te voorspellen.

De onvermijdelijke opkomst van machines in BI is duidelijk. Deze machines zullen geen menselijke intelligentie vervangen, maar ze zullen een aanvulling vormen en menselijke professionals in staat stellen om betere beslissingen te nemen op basis van krachtige gegevensanalyses.

 Het is slechts een kwestie van tijd voordat we ons steeds meer overgeven aan geautomatiseerde besluitvorming. Net zoals we ons hebben aangepast aan cruise-control in auto’s, zullen we ons aanpassen aan deze nieuwe realiteit.

 De toekomst van business intelligence

De opkomst van machines in Business Intelligence opent de deur naar spannende nieuwe mogelijkheden. Hier zijn enkele belangrijke gebieden waar we de impact van machines in BI kunnen verwachten:

Verbeterde data-analyse

Machines zijn ongeëvenaard in hun vermogen om grote hoeveelheden gegevens te verwerken en patronen te ontdekken die voor menselijke waarneming onzichtbaar zouden blijven. Dit betekent dat bedrijven beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen op basis van diepgaande analyses.

Real-time besluitvorming

Dankzij geavanceerde algoritmen kunnen organisaties real-time beslissingen nemen op basis van actuele gegevens. Dit is vooral waardevol in sectoren waar snel handelen cruciaal is, zoals financiën en e-commerce.

Automatisering van routinetaken

Machines kunnen routinematige taken overnemen, waardoor menselijke medewerkers zich kunnen concentreren op complexere en strategische taken. Dit verhoogt de efficiëntie en verlaagt de operationele kosten.

Voorspellende analyse

Machine Learning-algoritmen kunnen toekomstige trends voorspellen en scenario’s modelleren op basis van historische gegevens. Dit stelt organisaties in staat om proactief te handelen en potentiële problemen te identificeren voordat ze zich voordoen.

Verbeterde klantenservice

Machine Learning kan worden toegepast in klantenserviceprocessen om klantgedrag te begrijpen en gepersonaliseerde oplossingen te bieden. Dit leidt tot een betere klanttevredenheid en loyaliteit.

Uitdagingen en overwegingen BI 

Hoewel de opkomst van machines in BI veelbelovend is, zijn er ook uitdagingen en overwegingen waarmee organisaties rekening moeten houden:

Data, privacy en beveiliging

Het verzamelen en verwerken van grote hoeveelheden gegevens brengt privacy- en beveiligingskwesties met zich mee. Organisaties moeten strenge maatregelen treffen om gegevens te beschermen en te voldoen aan regelgeving zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Ethiek

Het gebruik van geautomatiseerde systemen in besluitvorming roept ethische vraagstukken op. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat algoritmen en machines geen vooroordelen of discriminatie introduceren in besluitvormingsprocessen.

Training en opleiding BI binnen jouw ERP-systeem

Het is essentieel om personeel op te leiden om effectief met deze nieuwe technologieën om te gaan. Dit vereist investeringen in opleiding en ontwikkeling.

Menselijke betrokkenheid

Hoewel machines veel taken kunnen automatiseren, blijft menselijke betrokkenheid en expertise onmisbaar. Organisaties moeten de juiste balans vinden tussen menselijke en machinale inbreng.

Conclusie

De opkomst van machines in Business Intelligence is een onvermijdelijke en spannende ontwikkeling. Deze technologieën hebben het potentieel om bedrijven te transformeren. 

Het stel hen in staat te stellen betere beslissingen te nemen en waardevolle inzichten te verkrijgen uit grote hoeveelheden gegevens. Terwijl machines steeds meer verantwoordelijkheden op zich nemen, is het van essentieel belang dat organisaties zich bewust zijn van de uitdagingen en overwegingen die gepaard gaan met deze evolutie.

Het is duidelijk dat de toekomst van Business Intelligence nauw verbonden is met de opkomst van machines. Door deze technologieën op een verantwoorde en ethische manier te benutten, kunnen organisaties hun concurrentievoordeel vergroten en beter inspelen op de behoeften van hun klanten. 

De vraag is niet of machines een rol zullen spelen in BI, maar hoe goed we ze kunnen integreren en benutten om onze zakelijke doelstellingen te bereiken.

Onze  BI-consultant zijn enthousiast  over de kansen die de opkomst van machines in BI met zich meebrengen. Het is een opwindende tijd om getuige te zijn van deze revolutie. We kijken  uit naar de mogelijkheden en innovaties die nog gaan komen. 

Advies nodig over hoe BI binnen jouw ERP-systeem geïntegreerd kan worden. Of op zoek naar een ERP-systeem klaar voor de toekomst? Laat u adviseren door een van onze BI-consultants.

Hulp nodig met uw BI oriëntatie?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, of plan direct een adviesgesprek.