Nog geen jaar geleden schreef ik samen met mijn collega Puck Quarles van Ufford een blog over Cashflow-voorspelling in Tableau. Ik had nooit durven bevroeden dat dit in deze tijd zo’n prangende kwestie zou zijn. Diversen van onze klanten worstelen in deze crisistijd met hun vaste stroom van inkomsten. Iedereen wordt geraakt in meer of mindere mate. Ik las onlangs dat COVID-19 waarschijnlijk meer slachtoffers in faillissementen dan in medische zin zal eisen. Alle bedrijfstakken voelen de gevolgen (om over de culturele sector nog maar te zwijgen). Van diverse klanten krijgen we vragen naar beter inzicht in cashflow. Via sociale media kwam hierover een postje langs, wat o.a. ingaat op het managen van werkkapitaal.
Een crisistijd als deze doet mogelijk neigen naar stilzitten. Beweeg niet als je geschoren wordt. Automatisering wordt helaas nog vaak als een luxeproduct gezien, terwijl dat vandaag de dag eerder een kernproces is. Data is het nieuwe goud en elk bedrijf is tegenwoordig (ook) een IT-bedrijf. Deze week liep ik tegen een mooi artikel van het Amerikaanse tijdschrift CIO aan dat juist pleit voor anticyclisch investeren. Maar waarom zouden we dat juist nu moeten doen in deze onwerkelijke slechte film van de huidige crisis? Ik denk om een aantal redenen:
Allereerst is er nu tijd voor. Ook al zijn bepaalde processen in het reilen en zeilen van de onderneming minder efficiënt geworden en is het thuiswerken (zeker met kleine kinderen) soms een uitdaging, toch hebben we juist ook meer tijd. We hebben geen reistijd meer. Vergaderingen zijn middels online-middelen doorgaans korter, zakelijker en minder frequent. Er kan veel meer één-op-één worden overlegd. Daarnaast kunnen we op dit moment gewoon minder doen in de operatie door fysieke afwezigheid. Het optimaliseren van het logistieke proces in het magazijn kan wel even op zich laten wachten.
Ten tweede is dit een uitgelezen gelegenheid om juist door automatisering kosten te besparen en zo de cashflow extra te steunen. De investering van die automatisering van processen en informatievoorziening kan snel worden terugverdiend wanneer het direct effect heeft op de efficiëntie ervan.
Ten derde is het belang van juiste en tijdige informatievoorziening nu nog veel groter. We missen het gesprek bij het koffieapparaat. Er is niet meer een onderonsje op de wandelgangen. Je vangt nu even niets meer op van de receptioniste. Het belang van goede en tijdige Business Intelligence is op dit moment wezenlijk sterker.
Wij, als Cadran, hebben de afgelopen week geïnvesteerd in een hele gedegen oplossing om bijzonder goed inzicht te krijgen in onze huidige cashflowpositie, maar ook in een intelligente voorspelling hiervan de (nabije) toekomst in. Wij gebruiken hiervoor (uiteraard) Tableau, omdat dit voor ons de meeste mogelijkheden biedt, maar het tool is niet het middel en ondergeschikt aan het inzicht dat noodzakelijk is. Ik zou zeggen: gebruik gerust Excel, als dat het voor u doet (of had ik dat niet zo lang geleden nou juist afgeraden?). Het interactieve dashboard dat wij gebruiken staat onder dit artikel (met fictieve data).
Tableau biedt ons naast de visualisaties ook aanvullende mogelijkheden met R-scripting, waardoor we de voorspelling van de cashflow naast lineaire regressies ook van diepere intelligentie kunnen voorzien op bijvoorbeeld de waarschijnlijkheid van inkomsten in de toekomst. Het borgen en voorspellen van onze cashflow is op dit moment van zeer vitaal belang. Dit zijn voor ons juist nu investeringen, die op korte termijn het verschil kunnen maken.
Tot slot een klein zijstapje, maar als we het dan toch over Tableau hebben: dit bedrijf zet zich hard in om te helpen inzicht te krijgen in de huidige pandemie. Gevoed door data van over de hele wereld is dit juist een uitgelezen medium dat de Corona-crisis in beeld kan brengen. Neem gerust een kijkje: https://www.tableau.com/covid-19-coronavirus-data-resources
Als Senior BI Consultant bij Cadran Analytics, is Rick expert op het gebied van Tableau.