Wij gebruiken cookies om jou de best mogelijke ervaring te leveren. Gebruik onderstaande opties om aan te geven welk type cookies jij wilt gebruiken tijdens het navigeren door onze website.

  • Tableau partner voor Business Intelligence & Data Analytics

Data-gedreven duurzaamheid

De route naar echt duurzaam ondernemen

Ontdek meer

Data-gedreven duurzaamheid

Hoe beïnvloedt uw bedrijf het milieu? Deze vraag is al relevant, omdat steeds meer consumenten eisen dat uw producten milieuvriendelijk zijn. Maar binnenkort wordt deze vraag nog belangrijker. Overheden en de Europese Unie werken namelijk aan strengere wetgeving en eisen die bedrijven dwingen om hun impact te rapporteren en te verminderen.

Idealiter zouden bedrijven geen negatieve, en zelfs een positieve, invloed moeten hebben op het milieu met betrekking tot CO2-uitstoot en energieverbruik. Maar waar moet een bedrijf eigenlijk beginnen?

Duurzaamheid begint met inzicht

De weg naar echte duurzaamheid begint met inzicht. Om de impact van uw bedrijf op het milieu te verbeteren, kunt u gebruikmaken van handige dashboards in Tableau of Power BI. Deze dashboards stellen u niet alleen in staat om een nulmeting te maken, maar ook om de effecten van verbeteringen in de loop van de tijd te monitoren. Op deze manier kunt u doelgerichte acties ondernemen en uw duurzaamheidsinspanningen continu evalueren en optimaliseren.

Ter inspiratie laten we hier een aantal dashboards zien waarmee bedrijven meer grip kunnen krijgen op hun duurzaamheid.

Emissies door werknemers en transport

Medewerkers reizen van en naar het werk, klanten en evenementen. Deze ritten hebben een CO2-uitstoot die we per brandstoftype kunnen kwantificeren. Doordat we de kilometerstanden en andere data direct vanuit de wagenparkadministratie naar Tableau of Power BI importeren, kunnen we de CO2-uitstoot van reizen berekenen.

We kunnen natuurlijk hetzelfde doen voor uw transporten als u uw eigen vrachtwagens bezit, of de data opvragen bij uw transporteurs als u die inhuurt.

business-intelligence-Emissies-transport

Inzicht in energieverbruik gebouwen

Alle uw gebouwen, zoals kantoorpanden, fabrieken en magazijnen, gebruiken elektriciteit en gas. Door het energieverbruik per gebouw of kostenplaats te kwantificeren, krijgt u inzicht in elke individuele impact. Door de gegevens per verdieping, afdeling of zelfs elke kamer te analyseren, worden uitschieters in een hoog verbruik zichtbaar en ziet u direct waar en wanneer u energie kunt besparen. Goed voor het milieu en ook voor uw portemonnee.

business-intelligence-sustainability-buildings

Vergroening Elektriciteitsverbruik

Een cruciale stap in het streven naar duurzaamheid is het begrijpen en verbeteren van het elektriciteitsverbruik van uw bedrijf. Om dit te illustreren, laten we hieronder een grafiek zien die het totale energieverbruik van een bedrijf over de jaren weergeeft. De grafiek toont duidelijk de verschuiving naar meer hernieuwbare aangekochte energie en een afname van niet-hernieuwbare elektriciteit. Dit is een concreet voorbeeld van hoe data inzicht kan bieden in de vergroening van het elektriciteitsverbruik.

business-intelligence-sustainability-energy

Papierverbruik

Papierverbruik is een belangrijk aspect van duurzaamheid dat bedrijven niet over het hoofd mogen zien. Het gebruik van papier in kantoren, fabrieken en magazijnen heeft directe gevolgen voor het milieu. Door inzicht te krijgen in het papierverbruik en dit te kwantificeren, kunnen bedrijven gerichte maatregelen nemen om hun impact te verminderen. Dit kan variëren van het digitaliseren van documenten en processen tot het gebruik van gerecycled papier en efficiëntere printmethoden. Het verminderen van papierverbruik is niet alleen gunstig voor het milieu, maar kan ook kostenbesparingen opleveren. Het begint allemaal met inzicht in het papierverbruik, en met behulp van business intelligence-tools zoals Tableau en Power BI kunnen bedrijven deze gegevens analyseren en actie ondernemen om hun duurzaamheid te verbeteren.

De University of Maryland gebruikt het onderstaande dashboard om de ontwikkeling van het papiergebruik van de afgelopen 15 jaar weer te geven.

business-intelligence-paper-usage-sustainability

Bomen planten

Naast het verminderen van papiergebruik kunnen bedrijven ook overwegen om bomen te planten als onderdeel van hun duurzaamheidsinspanningen. Het kan wel enkele jaren duren voordat deze bomen voldoende gegroeid zijn om een aanzienlijke hoeveelheid CO2 uit de lucht te halen. In het dashboard hieronder wordt een bomenplant initiatief van een onderneming weergegeven.

Een positieve impact op het klimaat begint bij voldoende inzicht. Bij Cadran Analytics helpen wij onze klanten om met behulp van Business Intelligence grip te krijgen op hun data. Dat doen we door dashboards te bouwen die volledig aansluiten op uw behoeften.

En vanaf het moment dat u toegang heeft tot uw eigen dashboards, kunt u inzien wat de positieve gevolgen zijn van de maatregelen die u neemt. Dit kunnen kleine maatregelen zijn, zoals het vervangen van de verlichting op kantoor met LEDs. Of grotere maatregelen, zoals door het energieverbruik van een fabriek te verminderen door de warmte uit het productieproces te hergebruiken.

business-intelligence-sustainability-trees

Inzicht in Duurzaamheidsgegevens met Business Intelligence

Bent u klaar om de kracht van data-gedreven duurzaamheid te ontdekken? Leer hoe u met behulp van business intelligence uw impact op het milieu kunt verminderen en uw bedrijf kunt laten bloeien. Maak een afspraak met een van onze experts en ontdek hoe Business Intelligence uw bedrijven kan helpen verduurzamen

Maak een afspraak

Tenslotte heeft Tableau zelf een webinar opgenomen over acties die ondernomen kunnen worden. Bekijk de opname van 30 minuten hier. Tableau’s moederbedrijf SalesForce zelf heeft in haar ketens al een neutrale impact op het milieu bereikt.

De Universiteit van Maryland heeft zelfs haar duurzaamheidsontwikkelingsdoelstellingen verder verhoogd. Bekijk hier hun zeer indrukwekkende Tableau-dashboards.