Wij gebruiken cookies om jou de best mogelijke ervaring te leveren. Gebruik onderstaande opties om aan te geven welk type cookies jij wilt gebruiken tijdens het navigeren door onze website.

  • Tableau partner voor Business Intelligence & Data Analytics

Tableau: Aangenaam kennis te maken

Met de introductie van dochteronderneming Cadran Analytics in 2018 breidt onze horizon uit. Het gaat niet meer alleen maar over JD Edwards en NetSuite, maar ook over Exact en AFAS, SAP, Oracle eBusinessSuite, en andere systemen. Binnen Cadran Analytics werken we met Tableau, waarvan we inmiddels volwaardig partner zijn, en met Shiny-R.

tableau-shiny-r-specialist-partner

In deze blog leest u onze eerste verkenningen in Tableau. Tableau is een relatief nieuwe speler, maar bevindt zich al sinds introductie rechtsboven als Leader in het kwadrant van Gartner.

Tableau is een Amerikaans bedrijf dat zich toegewijd richt op hun veelzijdige BI-oplossingen. Deze komen in de volgende productlijnen:

  • Tableau Online = de eenvoudige web-based cloud-oplossing voor kleine abonnementen en oplossingen. Het instapmodel, zeg maar.
  • Tableau Desktop = de variant voor op een PC, waarmee eenvoudig lokale analyses kunnen worden gedaan, maar ook het ontwikkelwerk voor Tableau Online en/of Tableau Server.
  • Tableau Server = de grote broer van Tableau Online met het volledige assortiment aan mogelijkheden. Kan zowel OnPremise als in de Cloud geplaatst worden.

Hiernaast is er nog een ETL-oplossing, die Tableau Prep heet.

De look & feel is vrijwel identiek en een argeloze gebruiker zal geen onderscheid zien. De verschillen zitten namelijk meer onder de motorkap. Zo faciliteert Tableau Server koppeling met Microsoft Active Directory voor gebruikersauthenticatie en kan Tableau Online dat niet.

De gebruikersinterface is zeer intuïtief en ik vind snel mijn weg. De schermen ogen rustig en overzichtelijk. Waar ik gewend ben met drie lagen te werken (fysiek, logisch, presentatie) is Tableau meer tweelagig (fysiek, presentatie). Daarnaast is de website van Tableau een grote bron van inspiratie vol met documentatie, filmpjes, tutorials, kennisdocumenten en naast een zeer open supportstructuur is er een uitgebreide gebruikerscommunity, waar de medewerkers van Tableau onderdeel van uitmaken. Tijdens onze eerste demo door Tableau zelf worden we zelfs direct verzocht bij te dragen aan de ontwikkeling van de software door gemissen of verbeterpunten te delen.

Tableau biedt ook een online speeltuin, waarop een ieder een indruk kan krijgen van de eindeloze visualisaties, user interface en werking. Deze speeltuin is een grote Tableau Server, die door Tableau heel slim direct als testplatform wordt gebruikt. Doordat wereldwijd vele duizenden gebruikers vele duizenden vragen stellen, krijgt Tableau heel goed door hoe een grote omgeving stabiel en goed presterend blijft. Daarmee krijgen ze perfecte ervaringscijfers uit het veld over de omvang en infrastructuur voor een installatie van Tableau Server bij een klant.

In Tableau Desktop ontwikkel je. Je ontsluit een fysieke databron, van welk type dan ook, en modelleert de data simpel in Dimensies en Meetwaarden. Daarmee maak je Analytics en Visualisaties en die plaats je op Dashboards. Dit geheel wordt opgeslagen in een Workbook. Zo’n workbook bevat dus al deze metadata. Dit is eenvoudig te publiceren naar Tableau Server (of -Online) en daarmee aan de organisatie beschikbaar te maken.

Ik speel wat met JD Edwards als bronsysteem en heb binnen een zeer afzienbare tijd wat leuke grafiekjes voor mijn neus. Dit dashboard is gebaseerd op onze demo-omgeving van JD Edwards en toont data uit de module JD Edwards Finance Accounts Receivables.

Cadran Analytics heet sinds deze maand (december 2018) klant MYLAPS welkom en de implementatie van Tableau is gestart. Hiermee hebben we weer een hele leuke klant erbij. Op naar de volgende Tableau implementatie!

Auteur