Wij gebruiken cookies om jou de best mogelijke ervaring te leveren. Gebruik onderstaande opties om aan te geven welk type cookies jij wilt gebruiken tijdens het navigeren door onze website.

  • Tableau partner voor Business Intelligence & Data Analytics

Tableau Conference Europe (TCE) 2019

Dat hoge verwachtingen overtroffen kunnen worden is afgelopen week maar weer eens gebleken bij de Tableau Conference Europe (TCE) 2019. Voor mij was het de eerste keer dat ik hierbij aanwezig was, dus mijn verwachtingen waren vooral gebaseerd op de verhalen die ik over deze conferentie had gehoord. Deze verhalen waren uitsluitend positief, en de strekking was vooral dat ik er een keer bij moest zijn en dan gegarandeerd elk jaar terug zou komen.

Dat het een onvergetelijk evenement is, komt vooral door de ontzettend enthousiaste Tableau community. Je ziet online al wel dat er vele blogs zijn over Tableau, dat mensen die een vraag hebben snel door de community worden geholpen, en dat op Tableau public allerlei interessante visualisaties worden gemaakt. Maar als je bij het TCE bent, zie je pas echt wat de community inhoudt. Het enthousiasme wat op de TCE heerst, ben ik bij geen enkele andere conferentie tegengekomen. De Tableau klanten, Tableau partners en natuurlijk de mensen van Tableau zelf, hebben allerlei enthousiaste en interessante verhalen over wat Tableau voor hun betekent.

Zelf heb ik o.a. sessies bijgewoond van BMW, Siemens en Deloitte. Om een voorbeeld te noemen: bij BMW wordt Tableau o.a. gebruikt om data van testritten te analyseren. Waar dit eerst een hoop tijd kostte en foutgevoelig was, kunnen ze nu heel snel en ook nauwkeurig analyseren wat er allemaal gebeurd is met de auto gedurende een testrit. En als er dingen verkeerd zijn gegaan, kan onderzocht worden waardoor dit komt (root cause analysis) en hoe het opgelost kan worden.

Ook zijn er allerlei workshops op het evenement. Zelf ben ik naar een workshop geweest die ging over het integreren van R en Python in Tableau. Door deze integraties heeft Tableau onbeperkte mogelijkheden voor bijvoorbeeld het uitvoeren van statistische analyses. In R kun je namelijk elke mogelijke statistische analyse uitvoeren, waardoor dit ook in Tableau mogelijk is. Voor ons is dat erg mooi, omdat we een hoop R ervaring in huis hebben.

Bij de evenementen die Tableau organiseert, is het ook gebruikelijk dat er een aantal aankondigingen worden gedaan. Omdat het ontwikkeltempo van nieuwe functionaliteiten bij Tableau erg hoog ligt, zijn er op elk evenement interessante aankondigingen te maken. De meest interessante aankondiging vond ik zelf dat R en Python scripts in Tableau Prep kunnen worden gebruikt. Dit kon al bij Tableau zelf (zie vorige alinea), maar door de kracht van R en Python ook in Tableau Prep tot je beschikking te hebben, heb je ook in de ETL onbeperkte mogelijkheden.

Er werd ook gesproken over Salesforce, want het was voor alle aanwezigen groot nieuws dat Salesforce laatst Tableau heeft overgenomen (dit moet uiteraard nog wel helemaal goedgekeurd worden voordat het officieel doorgaat). We gaan er echter weinig van merken, omdat Tableau een autonome organisatie blijft en onder dezelfde naam en ook met dezelfde mensen doorgaat. Dit is natuurlijk goed nieuws, want zo kan Tableau het goede werk voortzetten. Een groot voordeel van de overname is dat Tableau zich nu nog meer focussen op de langere termijn en hierdoor nog innovatiever zijn.

TCE 2019 was dus een groot succes. Door de ontzettend enthousiaste Tableau community, de leuke klantpresentaties, de zinvolle workshops en de interessante aankondigingen, heb ik er enorm van genoten. Ik kan het iedereen aanbevelen om er volgend jaar bij te zijn. Zelf ben ik in ieder geval weer van de partij!

Auteur