Wij gebruiken cookies om jou de best mogelijke ervaring te leveren. Gebruik onderstaande opties om aan te geven welk type cookies jij wilt gebruiken tijdens het navigeren door onze website.

  • Tableau partner voor Business Intelligence & Data Analytics

Tableau implementeren middels de Minimum Viable Product (MVP) aanpak

De term Minimal Viable Product (MVP) is u wellicht bekend, maar we spreken ook regelmatig klanten die dit niet veel zegt. In deze blog leggen we dit fenomeen uit en geven we de toepasbaarheid op een Tableau implementatie.

Tijdens Tableau projecten huldig ik graag de stelling: laag hangend fruit eerst. Daarmee doel ik op een snelle implementatie van de software en het heel snel in productie nemen van enkele dashboards die direct toegevoegde waarde bieden. Vanuit dit startpunt kan in korte iteraties steeds meer inhoud en complexiteit worden toegevoegd. Dit maakt ten eerste de implementatie leuk en zichtbaar voor iedereen en ten tweede verschijnt er na de implementatie elke week weer iets nieuws. De adoptie van de oplossing is eveneens laagdrempelig.

Laaghangend fruit

Dit laaghangende fruit, wat als eerste ontwikkeld wordt, noemen we ook wel het Minimum Viable Product (MVP). Voor Tableau houdt dit in dat er bepaald wordt welke ‘dashboards’ onderdeel zijn van het MVP. Een dashboard bestaat uit één of meerdere tabellen of grafieken. Zo kan een dashboard bijvoorbeeld de omzet- en margecijfers inzichtelijk maken, met allerlei dwarsdoorsnedes. Wij raden altijd aan om maximaal 10 van zulke dashboards te definiëren als MVP. Deze dashboards geven veelal inzichten die er voorheen niet waren, of die voorheen niet makkelijk toegankelijk waren.

Tableau implementeren

We hebben implementaties gezien waarbij het MVP uit maar één dashboard bestond: de omzet- en margecijfers. We kunnen binnen één a twee weken live met een dashboard dat voor iedereen herkenbaar en begrijpelijk is. Vervolgens wordt er in korte iteraties gewerkt aan steeds een beetje meer inhoud. Er wordt een dashboard toegevoegd wat inzicht geeft in Accounts Receivable en betaalgedrag van klanten. Iets later worden er een vergelijkbaar dashboard voor Accounts Payable aan toegevoegd. Steeds meer afdelingen en medewerkers worden geïntroduceerd in Tableau en de olievlek dijt langzaam uit. Hierbij zien we ook heel vaak het effect van het kind in de snoepwinkel: “Hee, als ik deze mag, mag ik dan ook die?” Tevens zien we vaak het positieve effect van “jaloezie”. Een medewerker van afdeling A ziet een prachtig dashboard over de schouder van zijn collega op afdeling B: “Hee, ik wil ook zo’n mooi dashboard.”

Het MVP proces

Vooral in de huidige tijd, waarin terughoudend gedacht wordt over (grote) investeringen, biedt deze aanpak een grote kans. Door op deze manier te werken is de Tableau implementatie namelijk niet alleen een stuk goedkoper, de tijdsinvestering voor u als klant is ook minimaal.

Het MVP proces gaat als volgt te werk: allereerst wordt er een brainstormsessie ingepland waarin we u helpen met het vaststellen van de MVP dashboards. Vervolgens installeren en configureren we voor u Tableau (on-premise of elders) en ontwikkelen we de dashboards die onderdeel uitmaken van de MVP. Hierna vindt de go-live plaats, waarin we de MVP dashboards presenteren en training geven aan de key users. Dit hele proces hoeft bij elkaar niet langer te duren dan een aantal weken.

Wilt u meer weten over de MVP aanpak? Neem dan contact met ons op door te emailen naar info@cadran-analytics.nl of door te bellen naar +31 (0)33 2471599.