Wij gebruiken cookies om jou de best mogelijke ervaring te leveren. Gebruik onderstaande opties om aan te geven welk type cookies jij wilt gebruiken tijdens het navigeren door onze website.

  • Tableau partner voor Business Intelligence & Data Analytics

Oracle BI
en JD Edwards

JD Edwards data-analyse

Vragen? Neem contact op

Het business intelligence continuüm

Binnen organisaties groeit de behoefte aan rapportage en informatie op alle niveaus. Het Business Intelligence Continuüm visualiseert deze behoefte. Visualiseren variërend van historische operationele data tot dynamische toekomstgerichte inzichten. Dit continuüm omvat tevens ‘What-If’-analyses, waarbij men met toekomstscenario’s speelt.

Oracle JD Edwards fungeert als het backoffice ERP-systeem en levert waardevolle data voor verschillende organisatieniveaus. In dit artikel zullen we de rapportagemogelijkheden voor Oracle JD Edwards verkennen. Waarbij we rekening houden met verschillende behoeften en maturiteitsniveaus.

Analyseren van JD Edwards-data

Universal table browser

Een systeembeheerder tracht informatie te verkrijgen over een specifieke verkooporderregel. Met de Universal Table Browser (UTB) in JD Edwards, zoekt hij de F42199-tabel (Sales Order Ledger) op en voert het ordernummer in. Dit levert de gewenste informatie op, maar vereist technische kennis en biedt geen exportmogelijkheden.

Data browser

Wanneer een applicatiebeheerder dezelfde vraag krijgt, zal hij de Data Browser gebruiken. Hier zijn de velden functioneel herkenbaar en eenvoudiger te begrijpen. Deze tool biedt uitgebreidere zoek- en filteropties, aanpasbare grids en de mogelijkheid om data naar Excel te exporteren. Het biedt ook de optie om ‘Saved Queries’ aan te maken.

Standaardschermen

JD Edwards biedt verschillende standaardapplicaties, waarbij de gegevens kunnen worden opgezocht en bewerkt. Deze schermen bieden overzichtelijke informatie, waaronder klantgegevens, en exportmogelijkheden naar Excel voor verdere analyse.

 Saved queries

‘Saved Queries’ is een krachtig hulpmiddel om herhaalde vragen te standaardiseren en te delen. Hiermee evolueert de informatiebehoefte van ad-hoc naar meer gestructureerd.

One view reporting

Met OneViewReporting kunnen de resultaten van ‘Saved Queries’ worden omgezet in overzichtelijke interactieve rapportages. Hierdoor ontstaat sturingsinformatie voor analyse en beoordeling.

Standaardrapportages

JD Edwards biedt talloze standaardrapportages, van dagelijkse integriteits rapportages tot periodieke overzichten. Deze rapportages volgen de softwarelogica en standaardconfiguraties, wat de wildgroei van definities voorkomt.

Enterprise report writer (ERW) en financial report writer (FRW)

ERW of RDA (Report Design Aid) biedt de mogelijkheid om aangepaste rapportages te maken in JD Edwards. Dit kunnen batches of UBE’s zijn. Die gegevens selecteren en verwerken volgens specifieke criteria.

FRW is een verfijning van ERW en maakt het mogelijk financiële consolidatierapporten te genereren met drill-down- en roll-upmogelijkheden.

Manager dashboards

JD Edwards bevat twee voorgedefinieerde dashboards, namelijk het Financial Manager Dashboard en het Plant Manager Dashboard. Deze dashboards gebruiken aggregatietabellen om gegevens te presenteren en te analyseren.

Externe query-tools

JD Edwards-databases kunnen via ODBC of JDBC worden benaderd met verschillende querytools, zoals MS Access, MS Excel External Query, Brio en QlikView. Deze tools zijn gebruiksvriendelijk en bieden uitgebreide lay-outopties.

Oracle BI Publisher

Oracle BI Publisher Enterprise Edition kan dienen als een querytool voor JD Edwards-databases. De JD Edwards Data Access Driver voor Oracle BI Publisher verbetert de gegevensontsluiting, wat resulteert in betere interpretatie en opmaak van gegevens. Het gebruik van Oracle BI Publisher Enterprise Edition is laagdrempelig, vooral als de JD Edwards-database de enige gegevensbron is.

Enterprise Edition

Met Enterprise Edition kan Oracle Business Intelligence data uit meerdere bronnen combineren en een gemeenschappelijk informatiemodel creëren. Dit model legt dezelfde definities vast voor gegevens en dimensies, wat resulteert in consistente, betrouwbare informatie. KPI’s spelen een belangrijke rol bij het beoordelen van de prestaties en helpen bij strategische sturing.

Oracle BI applications

Oracle BI Applications, samen met de JD Edwards Adapter, biedt kant-en-klare ontsluiting van JD Edwards-gegevens via ETL-processen naar een datawarehouse. Dit levert een breed scala aan dashboards, analyses en rapportages op. Hiermee kunnen organisaties hun processen verbeteren en waarde toevoegen.

In dit artikel hebben we de verschillende manieren behandeld waarop Oracle JD Edwards-gegevens kunnen worden ontsloten, afhankelijk van de behoeften en het maturiteitsniveau van de organisatie.

Hulp nodig met uw BI oriëntatie?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, of plan direct een adviesgesprek.