Wij gebruiken cookies om jou de best mogelijke ervaring te leveren. Gebruik onderstaande opties om aan te geven welk type cookies jij wilt gebruiken tijdens het navigeren door onze website.

  • Tableau partner voor Business Intelligence & Data Analytics

Weeknummers in Oracle BI

Vragen? Neem contact met ons op

Weeknummers in de wereld van business intelligence zijn een complexe aangelegenheid. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van weeknummers en hoe ze van invloed kunnen zijn op rapportage en planning.

Verschillende weeknummers in de wereld

Voor bedrijven die alleen binnen Europa opereren, lijkt het rapporteren van weeknummers misschien eenvoudig. Maar zodra een bedrijf wereldwijd actief is, ontstaan er verschillen in definities. 

Weeknummers beginnen op verschillende dagen, variërend van zaterdag tot en met maandag, afhankelijk van de geografische locatie. Dit betekent dat weeknummers niet consistent zijn, wat leidt tot verwarring.

Een ander punt van verwarring is week 1. In Europa begint week 1 met vier dagen in het nieuwe jaar. In Amerika wordt de week waarin 1 januari valt als week 1 beschouwd. Maar wat als 1 januari eigenlijk tot week 52 of zelfs 53 van het voorgaande jaar behoort? Hoe ga je om met de overgang tussen maanden en kwartalen? Is 1 april 2023 bijvoorbeeld onderdeel van kwartaal 1 of kwartaal 2?

Valkuilen in tijdshiërarchie en vergelijking met voorgaande jaren

Weken  aan de grens van maanden en jaren kunnen een valkuil zijn met vergelijkingen in jaren. Neem bijvoorbeeld week 13. In het ene jaar hoort het bij kwartaal 1 en in het andere jaar bij kwartaal 2. 

Week 53 verscheen het ene jaar wel en het andere jaar niet. Soms viel 1 januari onder de laatste week van het vorige jaar. Het interpreteren van data, zoals 1 april 2017, kan hierdoor een uitdaging zijn.

Bovendien kan een andere valkuil ontstaat wanneer werkweken van vijf dagen worden vergeleken met weken waarin een weekend valt. Hierdoor worden gegevens van vijf werkdagen vergeleken met die van drie werkdagen in het voorgaande jaar.

Hoe kan het beter?

Wat is een werkweek eigenlijk? Dat kan per bedrijf verschillen. Bij bedrijven die 24/7 draaien, doet het weekend er niet toe. Voor bedrijven die werken met werkweken van maandag tot en met vrijdag, is het interessante tijdvenster de werkweek.

Er zijn echter manieren om weeknummers op een effectieve manier te gebruiken zonder verwarring:

  1. Plaats weeknummers nooit in de hiërarchie van de dimensie tijd.
  2. Gebruik weeknummers als attribuut in de dimensie tijd om op te aggregeren, maar vermijd het toevoegen van een kolom voor het vorige jaar.
  3. Uniformeer weeknummers voor wereldwijde rapportage. Kies voor een Amerikaanse of Europese definitie, en definieer de startdag van de week (zondag of maandag) en weeknummer 1.
  4. Werk liever met periodes van zeven aaneengesloten dagen voor vergelijkingen. Dit levert een vergelijkbare dataset op, ook al zitten er soms feestdagen in.

Door deze vuistregels te volgen en slimme dashboard prompts te gebruiken, kun je weeknummers in Oracle BI effectief beheren en waardevolle inzichten genereren.

Conclusie

Weeknummers lijken op het eerste gezicht eenvoudig, maar ze kunnen tot complexe problemen leiden. Vooral in een wereldwijd opererend bedrijf. Het is van cruciaal belang om een consistente aanpak te volgen en valkuilen te vermijden. Met de juiste benadering kunnen weeknummers echter waardevolle informatie opleveren voor rapportage en planning in Oracle BI.