Om klimaatadaptatie handen en voeten te geven, zijn een aantal hulpmiddelen gratis beschikbaar. In opdracht van o.a. het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Hogeschool van Amsterdam, hebben wij een aantal van deze hulpmiddelen ontwikkeld. Deze interactieve hulpmiddelen maken het voor o.a. provincies en gemeentes mogelijk om de relevante klimaateffecten in beeld te brengen en om vervolgens een strategie op te stellen.
Met deze tool kunt u selecties maken van klimaateffecten voor uw gemeente of voor uw sector. Deze selecties kunt u gebruiken voor gesprekken over klimaatverandering of voor het schrijven van een adaptatiestrategie.
“Cadran Analytics heeft voor ons een gebruiksvriendelijke, aantrekkelijk vormgegeven en goed functionerende tool gebouwd. Deze NAS adaptatietool is in zeer kort tijdsbestek gebouwd en vóór de afgesproken datum opgeleverd. Besprekingen met Cadran waren doelgericht en efficiënt, gericht op het functioneren van de tool en op het verwerking van vragen en opmerkingen. Na een minimaal aantal overleggen konden we beschikken over een tool met de afgesproken functionaliteit. De samenwerking met Cadran overtrof al onze verwachtingen.”
– Hilde Westera, Kenniscoördinator Nationale klimaatAdaptatieStrategie (NAS)
Met behulp van de javascript libraries React en D3.js is het mogelijk om als bezoeker de data te filteren en vervolgens zelf de bollen op de voor de gebruiker geschikte positie te plaatsen. Met React beheren we de interface en de interactie tussen de filters en de data. Met de D3 library kunnen we de data visualiseren: de bollen die zo ontstaan en alle interactie die er mogelijk is.
In de laatste stap van de tool is het mogelijk om de uiteindelijk gemaakte afbeelding in verschillende formaten te exporteren, zodat deze in bijvoorbeeld vergaderingen is te gebruiken.
Met deze interactieve tool kunnen de gevolgen van extreme hitte in het bebouwde gebied in beeld worden gebracht.
“Cadran Analytics heeft onze interactieve mindmap die de gevolgen van extreme hitte in het bebouwde gebied in beeld brengt ontwikkeld tot een heldere webapplicatie. De ontwikkelde applicatie is simpel en duidelijk en voldoet geheel aan onze wensen. De samenwerking met Cadran was snel en vakkundig.“
– Lisette Klok, Hogeschool van Amsterdam
Achter elk icoon & tak in de mindmap hangt een pagina die de content manager in de backend kan beheren. Alle data die de bezoeker aan de voorkant ziet is aan te passen. Op het moment dat een bezoeker aangeeft om een item (wel of niet) mee te nemen in de selectie wordt dat opgeslagen op het device van de bezoeker. Na het sluiten van de tool en het later weer opnieuw bezoeken zullen de instellingen dan ook weer direct toegepast worden.
Bij het exporteren wordt afhankelijk van de export optie ook weer rekening gehouden met de meegenomen factsheets. Hierna wordt de export gemaakt waarbij elke pagina omgezet wordt naar een PDF file met klikbare links.
De klimaatadaptatie hulpmiddelen zijn vanuit de webbrowser te openen, waardoor ze toegankelijk zijn vanaf elk soort apparaat. Hierdoor kun je op elk gewenst moment en op elke locatie aan de slag met je klimaatadaptatie strategie.
Grotere schermen werken wel vaak het beste omdat je dan in één oogopslag een gehele visualisatie kan zien. Zoals hier links te zien, is een tablet echter al groot genoeg om bijvoorbeeld de NAS adaptatietool te openen.
Voor zowel de NAS-adaptatietool als de mindmap gebruiken we het opensource CMS WordPress. Dit is een van de grootste Content Management Systems in de wereld en is zeer vriendelijk en overzichtelijk in gebruik.
Het gebruik van dit CMS zorgt er voor dat een content manager heel eenvoudig content in kan voeren zonder enige technische kennis. Door de nieuwe content te publiceren, worden de wijzigen direct zichtbaar in de tool. Teksten, pagina’s, afbeeldingen, gebruikers en data… Alles is zelf te beheren!
Jelle Huisman bespreekt graag hoe wij u hierbij kunnen helpen.